Posted: 30 Sep 2016 05:53 AM PDT
Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν πως η διατροφή είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για το πόσο καιρό θα ζήσει κάποιος και για τις τυχόν πιθανότητες να αναπτύξει χρόνιες παθήσεις.
Διαβάστε παρακάτω τα πέντε διαφορετικά είδη τροφίμων τα οποία προσφέρουν μια υγιή και μεγάλη σε διάρκεια ζωή:
ξηροί καρποί
ψάρι
ψωμί ολικής άλεσης
φύκια
πικάντικα φαγητά
Πηγή: govastileto.gr
Posted: 29 Sep 2016 05:51 AM PDT
Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι το σκάκι, ή το σταυρόλεξο, ή ένα sudoku, βοηθούν τον εγκέφαλο των ατόμων της τρίτης ηλικίας να διατηρείται σε εγρήγορση και τον προστατεύουν από νευροεκφυλιστικές παθήσεις. Μια νέα έρευνα όμως έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα και να τονίσει πως η σωματική άθληση στους ηλικιωμένους, έχει τα ίδια αν όχι καλύτερα αποτελέσματα για τον εγκέφαλο τους…
Οι άνθρωποι που ασκούνται σωματικά μέχρι αργά στη ζωή τους, προστατεύουν καλύτερα τον εγκέφαλό τους από τη σταδιακή συρρίκνωσή του και τη συνεπακόλουθη άνοια, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών που κάνουν τακτική άσκηση, εμφανίζουν μικρότερες απώλειες στο μέγεθος του εγκεφάλου σε σχέση με όσους μένουν σωματικά αδρανείς.
Οι ψυχολόγοι και νευροεπιστήμονες του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον δρα 'Αλαν Γκάου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, δεν διαπίστωσαν κάποιο αντίστοιχο όφελος για τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων από τη συμμετοχή σε κοινωνικές και οικογενειακές δραστηριότητες ή άλλες που «κεντρίζουν» το νοητικό ενδιαφέρον, όπως το λύσιμο ενός σταυρόλεξου ή μια παρτίδα σκάκι.
Οι Βρετανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεχνικές μαγνητικής απεικόνισης του εγκεφάλου για να καταγράψουν επί μία τριετία τον όγκο του εγκεφαλικού ιστού και την υγεία της λευκής ουσίας σε 638 συνταξιούχους 70 έως 73 ετών. Παράλληλα, κατέταξαν αυτούς τους ανθρώπους σε διαβαθμίσεις σωματικής άσκησης, από όσους κάνουν μόνο τις στοιχειώδεις εργασίες του νοικοκυριού έως εκείνους που πάνε συχνά στα γυμναστήρια ή συμμετέχουν σε αθλητικές ομάδες. Επίσης ελήφθη υπόψη κατά πόσο οι ηλικιωμένοι συμμετείχαν σε κοινωνικές ομάδες, διάβαζαν κλπ.
Η σταδιακή συρρίκνωση του εγκεφάλου συνδέεται με προβλήματα μνήμης και άλλων νοητικών λειτουργιών. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη λευκή ουσία του εγκεφάλου (μέσω της οποίας μεταδίδονται τα νευρωνικά εγκεφαλικά μηνύματα) και βρήκε ότι όσοι ηλικιωμένοι ασκούνται σωματικά, έχουν λιγότερες κατεστραμμένες περιοχές σε σχέση με όσους δεν ασκούνται. Ακόμα, οι τακτικά ασκούμενοι άνω των 70 ετών έχουν περισσότερη φαιά ουσία (οι περιοχές του εγκεφάλου όπου παράγονται τα νευρωνικά μηνύματα). Τα οφέλη αυτά ήσαν ορατά άσχετα με το δείκτη νοημοσύνης ή το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο κάποιου.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι για να διατηρηθεί η υγεία του εγκεφάλου, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη σε σχέση με την επιλογή πιο καθιστικών δραστηριοτήτων», είπε ο Γκάου και τόνισε ότι ακόμα και μια σύντομη βόλτα κάθε μέρα ή η φροντίδα του κήπου είναι πολύ χρήσιμη.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική σωματική άσκηση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για διάφορες ασθένειες που εμφανίζονται συχνότερα στην τρίτη ηλικία, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, η κατάθλιψη και άλλες χρόνιες νόσοι. Αν κανείς ασκείται ήδη από νεαρή ηλικία και συνεχίσει στη μέση και την τρίτη ηλικία, θα έχει σημαντικό όφελος, αν και, κατά τους επιστήμονες, ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσει κανείς.
Πάντως οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα μια σίγουρη βιολογική εξήγηση αναφορικά με το γιατί η σωματική άσκηση επιβραδύνει την κατάπτωση των εγκεφαλικών και νοητικών λειτουργιών. Μια πιθανή αιτία είναι ότι η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα τα εγκεφαλικά κύτταρα να τροφοδοτούνται καλύτερα με οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες.
Posted: 28 Sep 2016 05:50 AM PDT
Ού γαρ έρχεται μόνον: το γήρας δεν επηρεάζει μόνο το σώμα αλλά και το μυαλό –ιδίως αυτό. Αμερικανοί επιστήμονες τονίζουν ότι αυτό είναι φυσιολογικό και δεν πρέπει να συγχέεται με την γνωστική εξασθένηση. Να τί προτείνουν για να μεγαλώνει κανείς… όμορφα.
Το να ξεχνάει κανείς πού άφησε τα κλειδιά του στα τριάντα είναι ενοχλητικό αλλά στα εξήντα και κάτι μπορεί να γίνει πρόβλημα και πηγή άγχους. Δεν έχει να κάνει με Αλτσχάϊμερ, απλώς το μυαλό γερνάει όπως και το υπόλοιπο σώμα, επισημαίνουν επιστήμονες του US Institute of Medicine. Στην τρίτη ηλικία όμως, εκτός από την σοφία έρχονται κι άλλα που κάνουν την καθημερινότητα των μεγάλων ανθρώπων πιο πολύπλοκη –από προβλήματα στην οδήγηση και δυσκολίες προσαρμογής σε έναν τεχνολογικά καλπάζοντα κόσμο έως τάση να πέφτουν ευκολότερα θύματα οικονομικής απάτης.
Δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγει κανείς το γήρας, μπορεί όμως να προετοιμαστεί για μεγαλώσει όμορφα. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Δρ. Νταν Μπλέιζερ, επίτιμος καθηγητής ψυχιατρικής στο Duke University «όλων μας ο εγκέφαλος γερνάει, το θέμα είναι πώς γερνάει». Με τον πληθυσμό στον Δυτικό κόσμο να γερνάει όλο και περισσότερο, οι ειδικοί προτείνουν μερικά μυστικά για να είναι κανείς σε πνευματική φόρμα και στην τρίτη ηλικία.
Να είναι σε καλή φυσική κατάσταση. Όσο νωρίτερα αρχίζει κανείς, τόσο το καλύτερο. Ωστόσο ποτέ δεν είναι αργά.
Να έχει υπό έλεγχο την πίεσή του και τον διαβήτη και να μην καπνίζει. Εφόσον αυτά αποτελούν παράγοντες υψηλού κινδύνου για καρδιακά νοσήματα, ό,τι είναι κακό για την καρδιά είναι και για το μυαλό!
Να είναι κοινωνικά και πνευματικά ενεργοί.
Να μάθουν περισσότερα για τα φάρμακα που παίρνουν. Ορισμένα φάρμακα –αγχολυτικά, υπνωτικά, αντιϊσταμινικά, φάρμακα για την ουροδόχο κύστη και τα παλαιότερα αντικαταθλιπτικά– «θολώνουν» το μυαλό. Για τυχόν απορίες, στον γιατρό.
Να κοιμούνται όσο χρειάζονται.
Επίσης, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με προϊόντα που ισχυρίζονται ότι βελτιώνουν την πνευματική λειτουργία. Σύμφωνα με τον καθηγητή Μπλέιζερ, δεν έχει αποδειχθεί ότι βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής βοηθούν ενώ μένει να εξακριβωθεί και κατά πόσο τα διάφορα παιχνίδια στον υπολογιστή για την «εκπαίδευση του εγκεφάλου» κάνουν καλό.
iatropedia.gr
http://www.3ilikia.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου